Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tüskei Horgásztó

2011.11.03

 Tüskei-Horgásztó(Dombóvár)

 

Kezelő
Dombóvári Városi Horgászegyesület
Terület
60 ha
Elérhetőségek
Fogható halfajok
ponty, amur, harcsa, süllő, csuka, balin, keszegfélék
Horgász időszak
napkeltétől napnyugtáig, hétvégén éjszaka is
Csónak hazsnálati lehetőség
van
Jegyváltás
Helyszínen, a halőrnél
Jegyárak
  • Napi felnőtt: 2000 - 5 nemes hal + 5 kg egyéb
  • Napi ifi: 1000 - 3 nemes hal + 3 kg egyéb
  • Heti felnőtt: 8000
  • Heti ifi: 4000
Megközelítés
61-es fűúton Tamási felöl az első sarkon jobbra kell fordulni, onnét mintegy 500 méter
...térkép megnyitása
Leírás
Egyesületünk fő vízterülete a Dombóvár határában fekvő 52 hektáros Tüskei-tó, mely Tolna megye harmadik legnagyobb területtel rendelkező horgászvize. 

A víz Dombóvár minden irányából megközelíthető, a horgásztó a város szélén terül el. (A 61-es számú főútról kell lefordulni, Tamási felől érkezve jobbra, a városba beérve.) A tónál elterülő parkolóig jó minőségű, aszfaltozott út vezet. Az autót a kijelölt parkolóban kell hagyni, a vízparton kerékpár kivételével tilos járművel közlekedni. A parkolóban található a büfé, ahol kávé, italok és szendvicsek is kaphatók. Napijegy a tóparton lévő halőrházban váltható, szintén a halőrnél bérelhető csónak. Ezenkívül a halőrházban egy horgászbolt is üzemel, ahol csalikon és kiegészítőkön kívül akár komplett felszerelés (új és használt) is vásárolható. 

Megérkezve a partra először a középső tó látványa fogad bennünket. Ez a tó nyílt vízi része. Itt fenekező és úszós módszerrel egyaránt érdemes próbálkozni, egyre inkább a finomszerelékes technikák veszik át az uralmat. Ettől délre található az alsó tó, mely jellegében teljesen eltér az előzőtől. Itt elárasztott bokrokat, fákat találunk, melyek jó haltartó helyek. Ezek egy része partról is jól meghorgászható, de csónakból az igazi. A Tüskei-tó legérdekesebb része az észak felé hosszan elhúzódó felső tó, melynek nádasai, alámosott fái, tuskósai már magukban is idilli látványt nyújtanak, de a bennük lakó halak teszik teljessé az élményt! 

Horgászni partról a legtöbb helyen csak stégekről lehet, melyek szabadon elfoglalhatók, de a tulajdonos érkezésekor ezeket át kell adni. Csónak kölcsönzésére is lehetőség van, így könnyebben megkereshetjük a halakat, illetve gyönyörködhetünk a vadregényes tájban, melynek jelentős része a partról nem tárul elénk. 

A tó fő hala a ponty, de sokan a kapitális harcsák miatt keresik fel vizünket. (A rekordlistán minden évben megtalálhatóak a tüskei harcsák) Szépen fogják a süllőt (időnként 5 kg felett), gyakran tépik a zsinórt a 10 kg körüli amurok. A tó fehérhal állománya is jelentős. Az utóbbi években a horgászoknak sok bosszúságot okozott a törpeharcsa jelenléte, de rendszeres csapdázása meghozta a kívánt eredményt. 

Pontyra, amurra a kemény kukorica a nyerő csali, a harcsát karikakeszeggel és dévérrel fogják leginkább, bár többször nyerő a pióca vagy a gilisztacsokor is. Búza és árpa csalival szépen fogható a keszeg éppúgy mint csontival vagy pufival.

Szívesen várunk mindenkit aki kellemes, kultúrált környezetben szeretné szabadidejét eltölteni, szereti a szép tájat, ráadásul szívesen fogna néhány szép halat is!
Egyéb információk
A horgásztótól nem messze található a Gunarasi Gyógyfürdő, mely a kapástalan időszakban kínál pihenési, regenerálódási lehetőséget, illetve programot a család többi tagja számára. Szálláslehetőség a belvárosban illetve Gunarasban van. Sátorozni a vízparton tilos, de a parkoló mellett kialakított parkos területen megengedett. Ezt jelentősen megkönnyíti a 2005-ben elkészült vizesblokk, ahol akár tusolásra is lehetőség van.
 

 

 

Térkép